Terug

TexturePrint

Share: 

Texture, museum over Leie en vlas, opende in 2014 de deuren in dit authentiek vlasverzendhuis uit 1913. Het museum vertelt het boeiende verhaal van de vlas- en linnennijverheid in de streek, van het gedurfd ondernemerschap met vallen en weer opstaan. Je ontdekt in Texture dat heel wat regionale bedrijven hun wortels hebben in de vlasindustrie. En heel verrassend zijn bovendien de allernieuwste toepassingen van vlas in diverse sectoren.
De Britse Linen Thread Company bouwde deze grote vlasstapelplaats in 1913 en het was toen het modernste en grootste vlasmagazijn met twee verdiepingen. De Linen Thread Company regelde groepsaankopen voor spinnerijen in het Verenigd Koninkrijk en kon zo de prijs van het vlas enorm drukken, zeer tegen de zin van de lokale vlasboeren – zij noemden het ‘het Engels Syndicaat’.
Tot kort na de tweede Wereldoorlog deed het gebouw dienst als vlasverzendhuis. Nadien maakten verschillende bedrijven er gebruik van.
Bij de omvorming tot museumgebouw realiseerde men een extra verdieping met een gouden dak. Meteen een verwijzing naar de Leie, ‘de golden river’ waarin tot in 1943 vlas werd ‘geroot’. Onder het gouden dak presenteert Texture in de Schatkamer de mooiste stukken van de textielcollectie. Texture is een aanrader voor al wie interesse heeft in mode of de industriële geschiedenis van de streek.
Het museumcafé Kaffee Damast is een ideale plek om nog even na te praten.

Indoor
Museum
Drinkgelegenheid
Educatief programma
Groepsrondleiding
Dineren
Shop
Toegankelijk mindervaliden
Vestiaire
Wifi
Texture
Noordstraat 28
8500  Kortrijk
België
Email: 
texture@kortrijk.be
Telefoon: 
+32 56 27 74 70
GSM: