Terug

Nationaal TabaksmuseumPrint

Share: 

Een uitgebreide selectie van voorwerpen en militaria werpt een indringende blik op de niet te onderschatten rol van tabak tijdens de oorlogsjaren.

“A shared smoke was a way of connecting in a disconnected world”:

Alle legerleidingen beseften dit maar al te goed. Vele jongens overleefden vier jaar loopgravenoorlog, maar kwamen als zware ‘paffers’ terug bij moeder de vrouw. Maar wat en hoe rookten ze dan? Kozen ze voor een traditionele pijp of kregen sigaretten de voorkeur? Was er wel altijd voldoende tabak aanwezig? Hoe geraakten krijgsgevangen aan tabak? Welke waren toen de bekendste merken, als die dan al bestonden tenminste? Werd er onder de soldaten ook gesnoven of kauwden ze tabak? Kortrom: hoe is de sigaret ‘the soldier’s friend’ geworden? Antwoorden op al deze en nog veel meer vragen, krijg je ongetwijfeld tijdens je bezoek aan het vernieuwde museum.

In de bijgebouwen van de gerestaureerde Briekenmolen vind je dan weer de vertrouwde permanente collectie, waar je de intrigerende geschiedenis van de tabak in detail kan volgen: van de ontdekking van het geurige 'cruyd' door de conquistadores bij de indianen, over tabaksgebruik in de begindagen tot vandaag. Diverse fenomenen als smokkelverhalen, prikkelende tabaksreclame als de folklore van de stilaan uitdovende tabaksteelt in de Wervikse regio komen aan bod. En je ontdekt de meest bizarre attributen om tabak op uiteenlopende (vaak vergeten) manieren te consumeren...

Extra info:
Open van 01.02 t.e.m. 31.03:
Dinsdag t.e.m. vrijdag: 10u-12u en 14u-17u
Gesloten op zaterdag, zondag en maandag

Open van 01.04 t.e.m. 15.11:
Dinsdag t.e.m. vrijdag: 10u-12u en 14u-18u
Zaterdag en zondag: 14u-18u
Officiële feestdagen (niet op maandag): 14u-18u
Gesloten op maandag

Open van 16.11 t.e.m. 30.11:
Dinsdag t.e.m. vrijdag: 10u-12u en 14u-17
Gesloten op zaterdag, zondag en maandag

Gesloten van 1 december t.e.m. 31 januari

Wereldoorlog
Indoor
Museum
Drinkgelegenheid
Educatief programma
Groepsrondleiding
Parking
Dineren
Shop
Toegankelijk mindervaliden
Vestiaire
Wifi
Nationaal Tabaksmuseum
Koestraat 63
8940  Wervik
België
Email: 
tabaksmuseum@wervik.be
Telefoon: 
+32 56 95 24 25
GSM: