Terug

mudelPrint

Share: 

Het mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) bestaat uit twee delen: een collectie plastische kunsten en een volkskundige afdeling, die ook aandacht besteedt aan archeologische vondsten en de geschiedenis van de lokale nijverheid. Een uniek museum met een unieke verzameling - zeker een bezoekje waard.

Vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw oefent de Leiestreek een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Het museum biedt je een chronologisch overzicht van hun productie, zodat je ook de evolutie van de stromingen goed kunt volgen. Tot de collectie behoren werken van grote namen als Emile Claus, Albert Saverys, Constant Permeke, George Minne, Gustave Van De Woestijne en Roger Raveel.

In het volkskundige deel van het museum kom je meer te weten over de twee nijverheden die het economisch leven in Deinze domineerden. Eind jaren 1840 richt Joseph Ricard, een zakenman uit Lyon, een zijdeweverij op in Deinze: meteen het startschot voor een nijverheid die de stad tot de opkomst van kunstzijde in de jaren 1920 grote voorspoed zal brengen.

Op het einde van de 19de eeuw ontstaat in Deinze een compleet nieuwe nijverheid: de productie van kinderwagens en speelgoed. Vooral de firma Torck geniet grote bekendheid in binnen- en buitenland dankzij hun trapwagentjes: op kindermaat nagemaakte automodellen die met pedalen worden aangedreven. Torck bouwt erg hoogwaardig speelgoed, met dure materialen als hout en staal. De opkomst van het goedkopere plastic doet de firma de das om: in 1971 moet ze de deuren sluiten.

Indoor
Museum
Educatief programma
Groepsrondleiding
Parking
Shop
Toegankelijk mindervaliden
Vestiaire
mudel
Lucien Matthyslaan 3-5
9800  Deinze
België
Email: 
museum@deinze.be
Telefoon: 
+32 93 81 96 70
GSM: